Trwałość silnika 1.8 TSI 160 KM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zwolin
    Rider
    • 2010
    • 656

Zamieszczone przez Michal2
    o ciekawe w książce jest 1l/1000 km.
    Znaczy się, przy zmiennych okresach międzyprzegladowych 30l od wymiany do wymiany :shock:
    A ja uznałem, że jak 15-sto letni gruz zaczął w końcu popijać olej to się sypie, a to pewnie druga młodość.

Ciekawe jak ten 1l/1kkm ma się do całego tego p... o ekologii, normach spalin i konieczności odejścia od przestarzałych konstrukcji emitujacych same trucizny i niebiorących oleju.
    Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
    O II Tour Combi 1.6
    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• JanuszD
      Drive
      • 2012
      • 74

Moja Octa ma nakulane 40kkm i jak na razie od zmiany do zmiany nie dolewam oleju. Jak większość aut z 2009r. z tym silnikiem na gwarancji miała usuniętą wadę fabryczną dot. napinacza rozrządu. Poza tym ZERO problemów. Silnik pracuje rewelacyjnie, jest cichy, zrywny i dość ekonomiczny. Przy w miarę przepisowej jeździe (ok. 100 km/h) na trasie i spokojnej jeździe po mieście spalanie mam ciut niższe niż w instrukcji tj. średnio wychodzi ok. 5,9-6,2 dla wersji kombi. Generalnie polecam!

Komentarz

• andrzej111
        L&K
        • 2010
        • 1391

Zamieszczone przez JanuszD
        Przy w miarę przepisowej jeździe (ok. 100 km/h) na trasie i spokojnej jeździe po mieście spalanie mam ciut niższe niż w instrukcji tj. średnio wychodzi ok. 5,9-6,2 dla wersji kombi.
        i wsadziłeś gaz... :szeroki_usmiech
        Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• zwolin
          Rider
          • 2010
          • 656

andrzej111, to się nazywa poszukiwanie nowych doznań 8)

Przy takich przebiegach to się Koledze gaz zwróci jak żółte tablice dostanie
          Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
          O II Tour Combi 1.6
          Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• karpecik
            Rider
            • 2004
            • 279

Moja Octa ma nakulane 40kkm i jak na razie od zmiany do zmiany nie dolewam oleju. Jak większość aut z 2009r. z tym silnikiem na gwarancji miała usuniętą wadę fabryczną dot. napinacza rozrządu. Poza tym ZERO problemów. Silnik pracuje rewelacyjnie, jest cichy, zrywny i dość ekonomiczny. Przy w miarę przepisowej jeździe (ok. 100 km/h) na trasie i spokojnej jeździe po mieście spalanie mam ciut niższe niż w instrukcji tj. średnio wychodzi ok. 5,9-6,2 dla wersji kombi. Generalnie polecam!
            No, i ten poziom zużycia paliwa to mogę zaakceptować.

Komentarz

• andrzej111
              L&K
              • 2010
              • 1391

Mi ostatnio w mieście pali 9-9,5l, no ale to w czasie meczów.
              Skończy się Euro, zaczną się korki :szeroki_usmiech
              Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• matwrc
                Ambiente
                • 2010
                • 235

Przy w miarę przepisowej jeździe (ok. 100 km/h) na trasie i spokojnej jeździe po mieście spalanie mam ciut niższe niż w instrukcji tj. średnio wychodzi ok. 5,9-6,2 dla wersji kombi
                Heh
                Przez blisko 25 tys. km jeżdżenia 1.8 TSI zdążyłem odkryć słabe i mocny punkty tego silnika. Wiem też, że w normalnym mieście, spalanie które podałeś nie jest do osiągnięcia.

Co prawda można zejść poniżej 6l/100km, ale to jest kapelusznicza trasa - 90km/h na 6-tce. Mój rekord na trasie to 5,6 z trasy ~300km. W mieście (na dystansach <20km) można zrobić w okolicach 7l/100km, ale to wyjdzie wieczorem lub w nocy, kiedy jest mało samochodów i wszędzie migające żółte.
                Natomiast przy mega korkach można dobić do 13-14 litrów, ale to sytuacje marginalne. U mnie standard we Wrocławiu to 8,5-9 litrów.

Komentarz

• BADYL
                  RS
                  • 2011
                  • 2396
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

matwrc, ponizej 6 to ja moim dieslem rzadko schodzę :diabelski_usmiech
                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• mirek_p11
                    RS
                    • 2010
                    • 6630
                    • Volkswagen
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez matwrc
                    U mnie standard we Wrocławiu to 8,5-9 litrów.
                    u mnie takie same spalanie. Co do samochodu to oprócz napinacza nic się nie działo. Obecnie przebieg 55000 km.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                    Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                    Fotki

Komentarz

• Flame
                      Elegance
                      • 2010
                      • 898

Spalanie takie jak u kolegów w 3mieście i Wrocławiu.

Jedno nad czym myślę to zmiana opon na 17", przy tym silniku nie wybierajcie przypadkiem 16" opon, na zakrętach masakra.
                      ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• Zorr
                        RS
                        • 2011
                        • 2110

u mnie spalanie z tej samej trasy 4km miasto Wrocław od 8.0 - 16 l/100km.
                        na trasie spalanie z 5,4 - 6,2 przy prędkościach +20
                        na autostradzie przy tempomacie na 140km/h od 6,9 - 7,7
                        spalanie z dystrybutora z 20tys km - 8l/100km
                        oleju nie dolewałem ani razu (przy 13tys wymieniłem olej na Millers XF Longlife)

z awarii to spotkało mnie:
                        - wymiana żarówki ze świateł dziennych po 3tys
                        - coś brzęczy/rezonansuje sobie z układu wydechowego przy odpalaniu na zimno (na przeglądzie poruszę tę sprawę)

[ Dodano: Pon 18 Cze, 12 09:38 ]
                        Zamieszczone przez Flame
                        Jedno nad czym myślę to zmiana opon na 17", przy tym silniku nie wybierajcie przypadkiem 16" opon, na zakrętach masakra.
                        te wejścia w zakręty to chyba nie od silnika bezpośrednio zależy ;-)
                        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• BADYL
                          RS
                          • 2011
                          • 2396
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Kolega Flame, musi mieć ciężką nogę :wink:
                          nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Przy w miarę przepisowej jeździe (ok. 100 km/h) na trasie i spokojnej jeździe po mieście spalanie mam ciut niższe niż w instrukcji tj. średnio wychodzi ok. 5,9-6,2 dla wersji kombi. Generalnie polecam!
                            Tylko ze takich osob jest mniejszosc. :idea:

I co z tego ze koledze pali tyle, jak innym nie chce mniej niz 9-10l. Potem naczyta sie jedenz drugim takich rzeczy, uzna za wykladnik, a nastepnie placze ze mialo byc oszczednie, a wyszlo jak zawsze czyli drogo.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Flame
                              Elegance
                              • 2010
                              • 898

Zamieszczone przez Zorr
                              Zamieszczone przez Flame
                              te wejścia w zakręty to chyba nie od silnika bezpośrednio zależy ;-)

W sumie racja hehe :lol:

Dzienne żarówki wymieniałem po 40 tys. i tak byłem zaskoczony że tyle wytrzymały.
                              ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• Mihau
                                RS
                                • 2009
                                • 7460
                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                Przy w miarę przepisowej jeździe (ok. 100 km/h) na trasie i spokojnej jeździe po mieście spalanie mam ciut niższe niż w instrukcji tj. średnio wychodzi ok. 5,9-6,2 dla wersji kombi. Generalnie polecam!

I co z tego ze koledze pali tyle, jak innym nie chce mniej niz 9-10l. Potem naczyta sie jedenz drugim takich rzeczy, uzna za wykladnik, a nastepnie placze ze mialo byc oszczednie, a wyszlo jak zawsze czyli drogo.
                                +1
                                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Zorr
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2110

no właśnie nie bardzo bo mi przy 100-110 na trasie pali < 6

myślę że chodzi o trasę jej obłożenie typ itp oraz jak kto jeździ, bo co innego jechać na tempomacie 100-110 a co innego ciągle wyprzedzać

Komentarz

• Flame
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 898

Ale po co kupować auto z takim silnikiem jeżeli jeździ się 100 km/h :diabelski_usmiech

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Flame, A po co w USA auta z silnikami 5-8l i mocami od 200KM w gore jak ludzie tez jezdza powolutku
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Zorr
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2110

Zamieszczone przez Flame
                                        Ale po co kupować auto z takim silnikiem jeżeli jeździ się 100 km/h :diabelski_usmiech
                                        tak pół żartem, rozumiem że jeździsz ~220km/h bo tyle mniej więcej wyciąga 1.8TSI
                                        do jazdy z prędkościami 190km/h to autko 105KM powinno wystarczyć
                                        a z prędkościami ~100km/h to i Fiatem 126p się dało jechać.

a poważniej
                                        do wyprzedzania, do przyśpieszania itp...

[ Dodano: Wto 19 Cze, 12 11:09 ]
                                        Flame, A po co w USA auta z silnikami 5-8l i mocami od 200KM w gore jak ludzie tez jezdza powolutku
                                        no ale tam ludzie ważą po 200kg :szeroki_usmiech

Komentarz

• leszekmw
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5356

[ Dodano: Wto 19 Cze, 12 11:42 ]
                                          trochę dziwią mnie te spalania 1.8 po mieście . mój golf 1.4 w korkach pokazuje 9 litrów na 2. w mieście teoretycznie 1.8 powinno palić więcej.
                                          ale to w sumie temat rzeka.. :diabelski_usmiech
                                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                          GVI 1.4TSI
                                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• voytek
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 480
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

No i z wątku o trwałości/awaryjności zrobił się kolejny wątek o spalaniu :diabelski_usmiech

Komentarz

• marcink_1
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 312

Z trwałością w 1,8 TSI chyba nie powinno być problemu o ile łańcuch rozrządu nie przeskoczy i nie rozwali silnika, a to jest loteria w tym silniku.

Zamieszczone przez voytek
                                              No i z wątku o trwałości/awaryjności zrobił się kolejny wątek o spalaniu :diabelski_usmiech

Komentarz

• Flame
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 898

Przy zakupie auta nowego trzeba sobie zawsze powiedzieć ile się chcę nim przejechać, ja zakładam że chcę tąOctą przejechać 100 tys. bo potem wg. mnie zaczyna się techniczna loteria.

Oczywiście do tego przebiegu mogą się również wydarzyć różne rzeczy, ale to są raczej przy przebiegach do 100 tys rzadsze przypadki.

Komentarz

• Ferd
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 320

Zamieszczone przez Flame
                                                  Przy zakupie auta nowego trzeba sobie zawsze powiedzieć ile się chcę nim przejechać, ja zakładam że chcę tąOctą przejechać 100 tys. bo potem wg. mnie zaczyna się techniczna loteria.
                                                  Ja kupując prywatnie nowe za auto za +/- 80 tys., zakładam, że chcę nim przejechać +/- 250 tys. kilometrów. Inaczej po co mi nowe

Problem według mnie polega na tym, ze my sobie możemy i mamy prawo zakładać czy to 100 czy 300 tys. kilometrów. Natomiast producent auta nie może nic za nas zakładać i założyć, że my mamy przejechać autem 100 czy 150 tys. kilometrów, a później auto ma się samo zacząć utylizować. Producent nie ma prawa za nas podejmować takiej decyzji, choć bardzo chce . :diabelski_usmiech

Komentarz

• voytek
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 480
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Flame
                                                    Oczywiście do tego przebiegu mogą się również wydarzyć różne rzeczy, ale to są raczej przy przebiegach do 100 tys rzadsze przypadki.
                                                    Nie ma co się oszukiwać, napinacz rozrządu w 1.8 TSI miał (miejmy nadzieję, że już niema) wadę konstrukcyjną. U mnie odezwał się po około 30 kkm. Na szczęście jeszcze na gwarancji (miesiąc przed końcem) i skończyło się na głośnej pracy i wibracjach silnika po uruchomieniu zimą. Auto trafiło do ASO na lawecie i po zraportowaniu objawów przez serwis zapadła decyzja o wymianie napinacza. Ale niestety awarie rozrządu wraz z demolką silnika zdarzały się przy przebiegach rzędu 30 kkm. Takie przypadki są też opisane na tym forum.

[ Dodano: Czw 21 Cze, 12 21:18 ]
                                                    Jeśli ktoś chce kupić auto z tym silnikiem musi sobie odpowiedzieć na pytanie, czy w zamian za świetne osiągi, cichą i kulturalną pracę, relatywnie w stosunku do osiągów niskie spalanie, jest gotów ponieść pewne ryzyko poważnej awarii. Ja, kiedy zamawiałem swoje auto nie wiedziałem o przypadłościach tego silnika. Gdybym miał wybrać dziś jeszcze raz, to bym zaryzykował, zwłaszcza, że wg obiecanek producenta, napinacz został poprawiony.

Komentarz

Pracuję...